PISIHALUJMalzeme:
750 gr un
1,5 tatlı kaşığı tuz
Ilık su
İç malzemeleri:
1 baş kuru soğan
Yarım bardağı zeytinyağı
1 yemek kaşığı pulbiber
1,5 kg patates, haşlanmış ve püre haline getirilmiş(çerkes peyniri olsa daha iyi oluyor ama bulamayanlar için patates de oluyor)
Sos malzemeleri:
3 yemek kaşığı tereyağı
3 tatlı kaşığı pulbiber
Yoğurt
Hazırlama:
1. 750 gr unu ve 1,5 tatlı kaşığı tuzu karıştırın. Ilık suyu azar azar ekleyerek poğaça hamurundan biraz daha sert (mantı hamuruna yakın) bir hamur yapın. Hamuru 3 bezeye ayırın ve bezelerin üzerine nemli bez örterek 10 dakika dinlendirin.
2. 1 baş kuru soğanı yemeklik doğrayın, tavaya alıp yarım bardağı zeytinyağında soğanları öldürün. 1 yemek kaşığı pulbiberi ekleyip karıştırın. Püre haline getrilmiş patateslerle pulbiberli soğanları karıştırın.
3. Dinlendirilmiş hamur bezelerinin her birini 2 mm kalınlığında (mantıdan biraz daha kalın) 40 cm çapında açın. Bunlardan daireler kesin. (daireler için en işe yarayanı nescafe kavanozlarının kapağı)
4. Dairelerin içine 1 tatlı kaşığı patatesli içten koyun. dairelerin orijinal kapatma şekli saç örgüsü ama siz iki ucunu birleştirip sıkı sıkı bastırarak da kapatabilirsiniz. (hamurların tamamen yapıştığından emin olun, yoksa patatesler dökülebiliyor.) Halujları kağıt havlu serilmiş bir tepsiye birbirlerine değmeyecek şekilde dizin.
5. Derince bir tencereye 2-3 litre su koyarak kaynatın. Su kaynayınca bir tatlı kaşığı tuz atın. Her bezeden çıkan halujları arasıra tahta kaşıkla karıştırarak tek seferde haşlayın. (tencerenin ağzını kapatmayın.) Pişen halujları kevgirle sudan alın.
6. Sos için tereyağını eritip pulbiberle karıştırın. Servis tabağındaki halujları bu sosla karıştırın ve yoğurtla servis yapın.
ALINTI...