emek yapma hadisesi evliliğin temel taşlarından biriymiş.Ben tek çocuk,annesi mutfakta harikalar yaratan bir annenin kızı olduğum için yemek yapma benim için zevkten öteye gitmiyordu.Evlenince el mahkum öğreniyorsun.Tencereler yanıyor,milletin totosuyla yaptığı yemeği sen üç saatte yapıyorsun,çorbayı terbiye edicem diye on böreklik un harcıyorsun,bir önceki tavuk yemeğinde "bu tavuklar pişmemiş mi" diyen koca yüzünden tavukları kömür haline getirip inadına yediriyorsun,hazır çorbanın içine pirinç ekleyip kendin yapmışsın havalarına giriyorsun.Baktın yemek güzel olmadı tencereyi kucağına alıp içine içine ağlıyorsun,manyaksan yapıyorsun..
Şöyle böyle üç ayım bu şeklde geçti.Sonra mı ? Sonrası akışına bıraktım.En zor bildiklerimden başladım.Zorsa zor ne yapsam yiyecek el mecbur dedim.Bu arada zat_ı muhterem ne yapsam yedi,evet kendini benim "beğendin mi " triplerim yüzünden zaman zaman vedat milor sansada hep olumlu yaklaştı.Kendime bir liste yaptım.Her hafta bir gün kırmızı et-köfte,bir gün tavuk,bir gün sebze,bir gün makarna-mantı,bir gün dışarda,diğer iki gün arta kalan yemekler Bu çok işime yaradı. İşime yaradı da herhalde benim hesaplarda bir hata var ki ikimize de 10-15 kilo olarak döndü ve hala da gitmiyor.
Yemek yapma hadisesi benim için sevgi pötürceği anlamlarına gelmedi hiç,seviyorum evet ama bazen Allah'ım neden bir aşçımız yok ki ? Neden Ziyagil yalısında bana "bugün ne yapalım Üfürük Hanım "diyecek aşçıya "şekerim bugün ne yapsam diye düşünmek istiyor olsam seni neden çalıştırayım burada diye söylenemiyorum ki?" Diye düşünmüyor da değilim..
Mantıdan pideye,alinazikten fajitaya,en nefret ettiğim kabak gratenden börülce salatasına,su böreğinden iç pilava kadar geniş bir yelpazede geçirdim son ondört ayımı.. Farkettim ki aynı yemekleri yapmak pratikliğinizi arttırsa da sizi köreltiyor. Önce ne yapacağımı seçiyorum.Sonra netten ortalama 20 adet tarif okuyup püf noktalarını yazıyorum.Ve asla bazı değişik tavsiyelere itiraz etmiyorum.Ne kadar abuk ve lezzet düşmanı gibi görünsede her tavsiye lezzet katıyor.Yoksa bonfileyi portakal kabuğu ile soslamak pek mantıklı görünmüyor ama lezzetli oluyor
Ve mezeler.. Sanıyorum reenkarnasyon denilen birşey var ise ki katiyyen inanmıyorum.Ben bir ege kasabasında bir lokantada meze yaparak hayatının kazanan bir kadındım.. Meze yapmak zevk işte ana yameği yaptıktan sonra her şekilde yeniyor da o yemek ,bu arkadaşlar olmazsa tat vermiyor artık..Bu yüzden hergün mutlaka bir iki çeşit olur sofrada. Yaz kış farketmez çünkü öyle güzel bir ülkede yaşıyoruz ki her zaman yapacak birşeyler bulabiliyorsunuz.Paranın sorun teşkil etmeği zevkler bunlar,vaktinizi almayan ,her daim yarına artan bereketli olan zevkler..
Benim için yoğun bir gündü,eve zor attım kendimi hatta atmam da yetmedi iki üç kere gidip gelmek zorunda kaldım.Bu üç güzel tabağın hazırlanma süresi bir saat bile sürmedi.Nereden biliyorum bulaşık makinesini çalıştırmıştım kısa programda 57 dk o işini bitirmeden ben yeni bulaşıklar üretmiştim oradan biliyorum
Taze Fasülye; şükür ki çıktı artık..Yazı başka ne kurtarır ki o olmasa,bugün soğuklarda ama ana yemek çoğukez.Fasülyeler(benimkiler yazları her hafta fethiye'den geliyor) verev kesilir,soğanlar minik minik doğranır yemek değil bu o yüzden oldukça minik bir soğan seçilir.Salça yok aman ha.. Saf zeytinyağı ile soğanlar azıcık kavrulur pembeleşmesi bile beklenmeden fasülyeler eklenir.Biraz kavrulur sonra rendelenmiş domastesler eklenir..Domastes suyunu saldığında ekleyeceğiniz suya karar veriyorsunuz az çok.En kısık ateşte pişmeye bırakılır.Ama işi bitmedi.. Piştiğinize kanaat getirdiğiniz zaman karabiber,sarımsak ve tuzu ekliyoruz.Sonra da hoop buzdolabı.. İki saat beklese tadından yenmez..
Yoğurtlu Patlıcan Ezme;Patlıcanlar şimdilerde her yerde satılan ocaküstü közleme tepsisiyle közlenir.Kaç adet olacağı çok göreceli ben galiba 1 kilodan fazla közlüyorum.Közlenen patlıcanlar gazete kağıdına sarılarak bir poşete konulur.Bu işlem patlıcanların soyulmasını kolaylaştırıyor.Yoğurt ve sarımsak,limon suyu,zeytinyağı bir kapta krema halinde getiriliyor.Közlenen patlıcanlar ince ince kıyılıyor.İşin içine robotu karıştırmayalım ki lezzetini koruyalım.Ve krema haline gelen yoğurtla karıştılıyor.Ama bu aşamadan sonra patlıcanlara zarar vermemek gerekiyor.Yine hoop buzdolabına bence ertesigün daha lezzetli..
Yoğurtlu Semizotu; Semizotunu dibindeki çamur kütlesiyle satmasalar daha da mutlu olacağım ama henüz bir çözümü bulamadım.Çok üşendiğim için hemen kesip atıyorum o kısmı,elime kalan da çok az oluyor.Çok temizlemek gerek can sıkıcı bu temizlik süreci.Var mı tavsiyesi olan ? Ben saplarını sevmiyorum.Yaprakları elimle kopartıyorum .Sonra yine sarımsaklı yoğurtla karıştırıyoruz.Ve hazır ..ben yoğurt delisi olduğum için oranı biraz abartmış olabilirim .Siz biraz daha ölçülü davranabilirsiniz.Hatta yoğurt süzme olursa daha güzel olur. Şuna dikkat ettm ki ilaç için bile olsa semizotu salatası yiyin,midem de ülser var ve inanılmaz rahatlattığını farkettim..
Evet,evet sarımsak delisiyim.. Hayır,hayır koku yok ki ağız diş bakımınızı ihmal etmeyin.