Çayın faydaları ve zararları üzerine açıklamalarda bulunan ABD’li
uzmanlar çayın, rengiyle göze, kokusuyla burna, şekerini karıştırırken
kulağa, sıcaklığıyla tene, tadıyla ise dile iyi geldiğini söyledi. Çayın
faydaları şöyle sıralandı: “Saçı şampuanla yıkadıktan sonra, son su
olarak bir çaydanlık ılık çayla durulayın.
Ayağınız kokuyorsa, ılık dolu bir leğene ayaklarınızı daldırın ve
her akşam yatmadan önce 10 dakika tutun.10 günde koku diye bir şey
kalmayacaktır. Cildiniz yağlıysa banyodan çıkmadan bir çaydanlık ile
teninizi ovuşturun, balsam vazifesi görür. Eliniz balık ya da soğan
kokuyorsa, elinizi demli çayla yıkayın.
Uzmanlar, ”Şişmanlar, kalp, sinir, mide ve karaciğer hastaları,
romatizma ve nikristen şikayet edenler, böbreklerinde kum veya taş
olanlar, yüksek tansiyondan yakınanlar, üremi veya albüminüri olanlar,
mümkün olduğu kadar az içmeliler” uyarısında bulundu
Çay içenler ile içmeyenler arasında, kalp krizi sonrası ölüm
oranları da araştırıldı. Çay tüketimi fazla olanlarda,
tüketmeyenlere oranla yüzde 44 daha az kalp krizi nedenli ölüm
görülüyor. Bir haftada 14 bardaktan daha az tüketenler ise, hiç
tüketmeyenlere oranla yüzde 28 daha az kalp krizi sonucunda ölümle
karşılaşıyorlar.