İşte beyni gençleştiren ve hafızayı geliştiren besinler.. Vücut yaşlandıkça beyin de yaşlanır ama gençleştirmenin
zinde tutmanın yolları bizde saklı. Gençleşmek için arı poleni
üzüm çekirdeği
balık
yeşil
zencefil biberiye
yeşil yapraklı sebzeler ve mevsim meyvelerini sıkça tüketin
kakule ile de beyninizi canlandırın.
Her yaşın ayrı bir güzelliği var. 20 yaşındaki bir bireyin 5 yaşındaki gibi davranması nasıl tuhaf karşılanıyorsa; 45-65 yaş arasındaki kişilerin 20-30 yaş fonksiyonlarına sahip olma ispatı imkansız ve tabiat kuralına aykırı. Beyin cerrahı Doç. Dr. Serdar Dağ
bu yaş aralığının gerek erkek gerekse kadın için en verimli yaşlar olduğunu dikkat çekerek
'Beyin bu yaşlarda
gerek işleyiş gerekse kapasite açısından üst seviyeye ulaşmıştır. Fakat yaş ilerledikçe beyin kanlanmasının bozulması
salgılanan hormonların etkisi ile işleyiş ve fonksiyon yavaş yavaş gerilemeye başlar. Genetik ve çevresel etkenlerle oluşan hipertansiyon
şeker hastalığı gibi etkenler bu süreci hızlandırır' diyor.
Doç. Dr. Dağ
45-65 yaş arasındaki kişilerin aslında bu yaştan sonra beyinsel gelişimlerini korumak adına bir şeyler yapmaları gerektiğini belirterek
'Beyninizin kapasitesini verimli kullanabilmeniz
canlandırabilmeniz çok önemli. Asıl kaygı burada ortaya çıkmalı. Ancak alınabilecek çeşitli önlemler
beynin yaşlanmasını engelleyecektir. Hatta bazıları bizzat sofranıza koyduklarınızda saklı' diyor.
Tüm vücut organlarının olduğu gibi beynin de sağlamlığını genetik yapının etkileyeceğini belirten Doç. Dr. Dağ
'Fakat beynin kapasitesini maksimum güçte tutmak
hastalıklardan korumak
ileri yaşta da düşünce
hafıza ve entelektüel fonksiyonlarını korumak için adımlar atmalı
bir şeyler yapmalıyız' diye konuşuyor.
BEYNİ GENÇLEŞTİREN BESİNLER
Beslenmenin bu yüzden çok önemli bir etken olduğuna dikkat çeken Serdar Dağ
'Beyin
kanla beyne götürülen besin maddeleri ile beslenir. Normal koşullarda beynin tek enerji kaynağı şekerdir' diyor ve beyni besleyen
hastalıklardan koruyan besinleri şöyle sıralıyor:
B VİTAMİNİ: Beynin en büyük dostudur. Başlıca et
balık
süt
yoğurt
muz
yeşil yapraklı sebzeler ve kuru baklagiller de yüksek oranda bulunur.
E VİTAMİNİ: Hafıza ve öğrenme gücünü artırır. Havuç
ıspanak
çilek
domates ve koyu yeşil yapraklı sebzeler ile bitkisel yağlarda
buğdayda bulunur.
KARBONHİDRATLAR: Unlu mamuller
baklagiller
patates
muz ve elma karbonhidrattan zengindir. Beynin enerji kaynağı olan şeker bu gruptandır. Balık yağlarından Omega 3
bitkisel yağlardan Omega 6 çok önem taşır.
A VİTAMİNİ: Balık
tereyağı
peynir
yumurta sarısı
havuç
patates
brokoli
yeşil ve sarı yapraklı sebzelerde tahılda ve kaysıda bulunur.
Ayrıca arı poleni
üzüm çekirdeği
A
E
C ve B vitamini
balık
yeşil
biberiye
zencefil
dereotu
fesleğen ve ginkgo biloba bitkisi
doğal yetişmiş yeşil yapraklı sebzeler ve mevsim meyveleri sıkça tüketilmelidir.
HAFIZA GELİŞTİREN BESİNLER
Balık ve balık yağı
E ve C vitamini
ginko biloba
adaçayı
yeşil
siyah
kahve
biberiye
zencefil
karabiber faydalıdır. Kakulenin beyni canlandırıcı etkisi vardır.
Besinlerin yanı sıra alışkanlıklarımıza dikkat ederek de beyin fonksiyonlarının sağlığını koruyabiliriz:
- Düzenli spor yapma alışkanlığı edinmek gerekir.
- Stresten olabildiğince uzak durmak ve yararlı hobiler edinmek
beyni anlamsız yere yorup yıpratmamak.
- Bol kitap okumak
bulmaca çözmek
çalışmayı bırakmamak
hayatla bütünleşir ve zihni hep zinde tutar.
- Bunların yanında düzenli check-up yaptırmak ve gerekirse doktor kontrolünde önleyici tedavi olmak gerekir.
KUŞBURNU İLTİHABI AZALTIYOR
Fatİh Sultan Mehmet Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Klinik Şefi Dr. Turan Uslu
kuşburnunun eklem ağrıları üzerinde çok olumlu etkilere sahip olduğunu söylüyor. Dr. Uslu
'Danimarka ve İsveç'te yapılan klinik çalışmalarda kuşburnu kabuk ve çekirdeğinde bulunan doğal GOPO maddesinin antienflamatuar (iltihabı giderici) etkisinden dolayı eklem ağrıları üzerinde olumlu etki yaptığı gözlenmiştir' diyor. Dr. Uslu
iltihabın azalmasına veya önlenmesine bağlı olarak hastaların ağrı şikayetlerinde azalma
dolayısıyla ağrı kesici kullanımının da düştüğünü ifade ediyor. Kuşburnunun eklem ağrılarına nasıl iyi geldiğini ise Dr. Uslu şöyle anlatıyor: 'Kuşburnunda bulunan GOPO maddesi
kandaki iltihabın eklem yerlerine geçişini ve hatta ortaya çıkmasını engelliyor. Bu da özellikle eklem kireçlenmesi ve romatizması olan kişilerde yarar sağlıyor. Ayrıca ödemi
ağrıları
iltihabı azaltıp iltihaplanma sürecini yavaşlatır.' Kuşburnunun ısıtılmasının GOPO maddesini etkisiz hale getirdiğine de dikkat çeken Dr. Uslu
'Bu sebepten tüketilen veya marmeladın eklemler üzerinde hiçbir etkisi yoktur.'
Ağızdaki yaralardan karanfille kurtulun
İnsana yemek yedirmeyen
canını acıtan aftlar yani yaralardan karanfil tomurcuklarını çiğneyerek kurtulabilirsiniz. Karanfil
yaraları uyuşturarak yemek yerken canınızın acımasını önler. Ayrıca karanfil tomurcukları gaz söktürücüdür
mide bulantısını bastırır
kusmaları önler. Nefesin kötü kokusunu yok eder. Karanfil tomurcuğu ağrı kesici ve hafif uyuşturucudur. Bir adet karanfil tohumu ya da pamuğa damlatılan karanfilyağı ağrıyan dişe bastırılır. Karanfilyağı ağrılı eklemlere dıştan ovuşturularak uygulanır. Cinsel arzuları da kamçılar.
Kansızlığı pekmezle değil et ile önleyin
HEMATOLOJİ Uzmanı Prof. Dr. Oğuz Önder
kan yapımında vücutta yeterli demir bulunmasının şart olduğunu belirterek 15-55 yaş grubundaki kadınlarda demir eksikliğinin çok sık göründüğüne dikkat çekiyor. İlaçla yürütülen tedaviler dışında insanlara bazı besinler de önerdiklerini belirten Prof. Dr. Önder
zannedilenin aksine üzüm
şarap ya da pekmezin kansızlığı önlemediğini vurguluyor. Soluk benizli olmanın kansızlığa dair bir ipucu olabileceğini
ancak avuç içleri
tırnak yatakları
göz içine bakılarak değerlendirilmesinin daha doğru olacağını belirten Prof. Dr. Önder
önerilerini şöyle sıralıyor: 'Kan yapımında demir
temel bir girdi. Et ve sakatatta yüksek oranda demir bulunuyor. Bu yüzden diyetimizdeki esas demir kaynağını daha kolay emilen hayvansal kökenli demir oluşturuyor. Vejetaryen ve tahıla dayalı beslenme biçimi sorunu yaygınlaştırabiliyor.'
Meyvelerden kendinize gökkuşağı yaratın
Meyve Suyu Endüstrisi Derneği MEYED
sağlıklı beslenmeyi desteklemek için 'Ya 5 meyve ye ya suyunu iç' önerisinde bulunuyor. Günde en az 5 porsiyon meyve ve sebze yenmesi veya suyunun içilmesini tavsiyen eden MEYED yetkilileri
meyve ve sebzelerin renklerine göre faydalarını şöyle açıklıyor:
KIRMIZI (Karpuz
turp
elma
kiraz
çilek
domates
böğürtlen
nar)
Kalp ve damar hastalıkları ile kanser riskini azaltıcı; idrar yollarının sağlıklı olmasını sağlayıcı ve hafızayı geliştirici özelliğe sahip. Damar sertleşmesini önlüyor
kan basıncını düzenliyor ve iltihaplanmaları durduruyor. Bağışıklık sistemini güçlendirerek
demir emilimini artırıyor
kemik
deri
göz
kas
kan damarları ve diş eti dokusunu güçlendiriyor.
TURUNCU-SARI (Havuç
greyfurt
liman
portakal
mandalina)
Kalp
görüş ve bağışıklılık sistemini koruyor. Kalp krizi ve körlük riskini azalttığı bilinen bu enerjik renkli meyveler
kolesterol seviyesini düşürmede de önemli rol oynuyor. Gözleri güçlendiriyor.
YEŞİL (Fasulye
avokado
kuşkonmaz
brokoli
maydanoz
dereotu
tere)
Kalp hastalıkları riskini azaltıyor. İçeriğinde bulunan folik asit sayesinde doğumda meydana gelebilecek kusurları da engelliyor. Kırmızı kan hücrelerinin
kemiklerin ve dişlerin güçlü olmasını sağlıyor. Görme kaybıyla savaşıyor. DNA ve RNA'yı koruyor
bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı oluyor. Kemiklerin ve dişlerin güçlü ve kanın sağlıklı olmasını sağlıyor.
MAVİ (Siyah üzüm
böğürtlen
yabanmersini
kızılcık)
Kalp ve idrar yolları sağlığını geliştiriyor. Hafızayı güçlendiriyor
hücreleri yeniliyor
yaşlanmayı da geciktiriyor. Mesane enfeksiyonlarından
ülser ve diş eti hastalıklarından korunmayı sağlıyor.
BEYAZ (Elma
armut
ayva
kavun)
Kalp krizini engellemeye çalışıyor. DNA'yı koruyan
kolesterolü düşüren ve sağlıklı bir bağışıklık sistemi oluşturan sülfürlü bileşikler içeriyor. Kavun
bağırsak ve cilt kanserine karşı Amerikan Kanser Topluluğu'nca da tavsiye ediliyor.
Akşam