sebil Amatör Üye
Kayıt tarihi : 17/11/09 Mesaj Sayısı : 404 Teşekkür Edildi : 48 Puan : 641
| Konu: MÜKEMMEL PİLAVIN SIRLARI Perş. Ara. 03, 2009 7:17 pm | |
| Mutfak ile ilgilenmeye başlayanların veya yalnız yaşayanların en aşina olduğu yemek çeşitlerinden biridir pilav. Ancak o kadar ç ve sık yapılması, pilavın en iyi bilinen ve en güzel yapılan tarif olduğunu ifade etmiyor maalesef! Tam tersine, pilav yapılması en hassas, tavının/kıvamının tutturulması en zor tariflerden biridir. Kendisi dışında lezzet veren başka malzemelerin katılmaması, bu tarifin kıvamının tutturulmasını güçlendiren en önemli faktör.
Şöyle bir kişisel pilav yapma deneyimlerinizi gözden geçirin. Özellikle konuklarınız varken yaptığınız kaç pilavı göğsünüzü kabartarak, başınız dik sofraya getirdiniz? “Aceleye geldi”, “Sizin şansınıza…”, “Aslında ç güzel pilav yaptığımı söylerler”, “Bir daha o marketin pirincini almam”, “Geçen yaptığım pilav bilseniz ne güzel oldu”, “Şimdi toksunuz ya, o yüzden…” v.b. birç bahane mutlaka size de ç tanıdık gelecektir.
Artık bahaneleri bırakıp marifetinizi ortaya koyma zamanı geldi. Vereceğimiz püf noktalarıyla mükemmel pilavın tüm gizli kalmış sırlarını açıklıyoruz. Konuklarınıza ikram edeceğiniz pilavın ardından mükemmel pilavın sırlarını öğrenmek isteyenlere vereceğiniz yanıtları da şimdiden hazırlayın.
Pilava lezzet katmak için önce tereyağı ile hafifçe kavurun. Böylece pirinçleriniz hem tereyağın lezzetini alacak hem de pişirme sırasında dağılmasını engelleyecektir. Pirinçlerin yapışmasını önlemek ve tane tane olmasını sağlamak için de pişirme suyuna bir miktar sıvı yağ ilave edin. Pilavınızın rengi de önemli ve ilik gibi bembeyaz görünmesi içinse pişme suyuna 1-2 kaşığı limon suyu eklemeyi deneyin. Pilavın pişip pişmediğini anlamak için çatala, kaşığa güvenmeyin; tadına ın. Yenilebilir yumuşaklıkta ve dişe gelir sertlikteyse kıvamı tamamdır. Henüz yenilebilir yumuşaklığa gelmemiş ancak suyu da kalmamışsa biraz daha sıcak su ekleyin ve suyunu çekinceye kadar pişirmeye devam edin. Ekleyeceğiniz suyun mutlaka sıcak olması gerekir.
Pilavı karıştırmanın, pirinçteki nişastayı açığa çıkardığını ve nişastanın da tanelerin birbirine yapışmasına neden olacağını aklınızdan çıkarmayın. Diyelim ki, pilavınız pişti ama pirinçler ç yumuşamış, yani lapalaşmış. Endişe etmeyin ve ç kısık ateşte bir çatal yardımıyla dikkatlice havalandırarak pişirmeye devam edin. Ta ki, suyunu iyice çeksin. Pilavı ısıtmak da ayrı bir maharet gerektirir. Mükemmel yapılmış bir pilavın ısıtıldığında tüm özelliğini kaybettiği de ç vakidir. Burada işin sırrı pilavı karıştırmamaktır. Pilava 1-2 yemek kaşığı su ekleyin ve ç kısık ateşte ısıtın. Pilavın tanelerinin bozulmaması için de tencereyi arada bir sallamak suretiyle alt üst edin. | |
|
ADMİNE Forum Sorumlusu
Kayıt tarihi : 13/10/09 Mesaj Sayısı : 1767 Teşekkür Edildi : 580 Puan : 3484
| Konu: Geri: MÜKEMMEL PİLAVIN SIRLARI Perş. Ara. 03, 2009 7:21 pm | |
| Pilavı özenerek yaparsam olmuyor ama öylesine özenmeden yaparsam çok güzel oluyor ne nedense..Ama artık senin bu veerdiğin pilavın sırrıyla umarım güzel yaparım..Paylaşımın için teşekkürler... | |
|
Meva Amatör Üye
Kayıt tarihi : 16/11/09 Mesaj Sayısı : 118 Teşekkür Edildi : 13 Puan : 133
| Konu: Geri: MÜKEMMEL PİLAVIN SIRLARI Perş. Ara. 03, 2009 8:02 pm | |
| bende kendi tenceremde aynı kaşıkla ve aynı ocak ayarında yaparsam pilavım çok güzel olur..bilgiler için teşekkürler.. | |
|