Şalgamın Faydalarını Keşfedin.. Favorinet.Net
Soğuk algınlığı mevsimsel geçişlerin davetsiz misafiri. İlaç dünyası,
vücuda kimyasalları yükleme hevesinde. Oysa doğal yolla tedavi
yöntemleri de var. Şalgamın yararlarına bir göz atın:
Adana'nın sembolleşen içeceklerinden olan ve vitamin deposu havuçtan
elde edilen şalgamın, mevsimsel geçişle birlikte artan soğuk algınlığı
ve gribal enfeksiyonlara karşı vücudun direncini artırdığı bildirildi.
AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, Çukurova yöresinde çokça
tüketilen şalgama olan talep, özellikle mevsimsel geçiş dönemlerinde
fazlasıyla artıyor. Vitamin deposu olarak bilinen havuçtan, tamamıyla
doğal olarak elde edilen şalgamın, yapılan seri üretimler sonucu ülke
genelinde tüketimi hızla yaygınlaşırken, vücudu hastalıklara karşı
koruyucu etkisinin olması, şeker ve kolesterol yapıcı maddeler
bulunmaması da herkesin rahatlıkla içebilmesine olanak sağlıyor.
Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Boğaz Burun Hastalıkları Ana
Bilim Dalı öğretim Üyesi Doç. Dr. Barlas Aydoğan, mevsimsel geçiş
dönemi olan şu günlerde, grip başta olmak üzere soğuk algınlığı
hastalıklarının arttığını, şalgamın ise vitamin yönünden zengin olması
nedeniyle tüketiminin hastalıklara karşı önleyici olabileceğini
söyledi.
Bilimsel bir araştırmanın bulunmamasına rağmen tamamen havuçtan
yapıldığı için faydalı olduğunun bilindiğini ve rahatlıkla
tüketilebileceğini belirten Aydoğan, şalgamın vücut direncini
artırdığını kaydetti. Kentte uzun yıllardan beri şalgam suyu üreten
Mahmut Yol ise Özellikle kış ve yaz aylarına geçişler sırasında şalgama
talebin arttığını söyledi. Mahmut Yol, ''Haftada 10 ton satıyoruz''
dedi.
-ŞALGAM-
Şalgam suyu, mor havucun özü alınarak yapılıyor. Önce, bulgur unu
mayalanıp bir hafta bekletiliyor, iyice ekşidikten sonra sulandırılıp,
dut ağacından yapılan özel tahta fıçılara bırakılıyor.
Ardından, mor havuç iyice temizlenip kaynatıldıktan sonra bu fıçılara
konuluyor, üzerine de şalgam turpu yerleştiriliyor. Tahta fıçılarda bir
hafta daha bekletilen bu karışıma tuz ilave ediliyor. Fıçı içinde şarap
gibi olgunlaştırılan şalgam, bekleme süresi sonunda süzülerek içime
hazır hale getiriliyor.
Şalgam suyunu acılı olarak içmek isteyenlerin bardağına ise bir miktar süs biberinden elde edilen acı sos ilave ediliyor.